Brontobyte Cloud • des. 09, 2021
Quan fem servir un compte de correu electrònic pot ser que ens arribin correus maliciosos. Hi ha diferents tipus que hem d’aprendre a identificar i evitar, ja que el seu objectiu és aprofitar-se de la nostra bona voluntat.
A qui de nosaltres no li ha arribat un correu amb publicitat no desitjada, amb un missatge demanant-nos que fem clic en un enllaç o amb un missatge que ens demana que reenviem aquest correu a 30 persones per ajudar en alguna causa? Qualsevol de nosaltres que usem el correu electrònic com a eina habitua, ja estem acostumats a rebre aquests correus electrònics.
La intenció d’aquests correus és aprofitar-se del nostre desconeixement, ingenuïtat o bona voluntat per obtenir informació que si ens demanessin directament no els donaríem. Informació que pot anar des d’aconseguir els comptes de correu electrònic dels nostres contactes fins a les nostres dades bancàries.
El que és important és saber protegir-nos correctament d’aquests correus electrònics. Saber identificar-los i diferenciar-los dels correus legítims i evitar que la nostra informació arribi a mans de desconeguts sense el nostre consentiment. Per això, primer hem de saber identificar els tipus de correus maliciosos que existeixen i després saber com protegir-nos-en.
A continuació us expliquem els tipus de correus electrònics maliciosos més comuns, com reconèixer-los i com pots evitar-los:
- Phishing: Correus que semblen procedir de fonts fiables, però en realitat ens condueixen a pàgines per al robatori de claus. El seu objectiu és apoderar-se de la informació personal que introduïm a la web maliciosa i robar la nostra informació bancària per aconseguir els nostres diners. Per arribar a evitar aquest tipus de frau comprova sempre que la URL o adreça de la web que visites és la que diu que és. No utilitzeu l’enllaç adjunt al correu. Si vols accedir a aquesta web. Fes servir el cercador o els teus marcadors desats.
- Scam: Correus electrònics amb qualsevol tipus d’engany que pretenen estafar-nos. En aquest tipus de correus es trobarien els falsos premis de loteria abonant una petita transacció econòmica, herència milionària a la que només accedirem després del pagament inicial d’una quantitat, ofertes de feina que requereixen un desemborsament inicial… El consell principal per evitar-los és desconfiar sempre dels correus no sol·licitats que ofereixin qualsevol tipus de ganga. També es recomana cercar informació a internet per conèixer opinions i consells d’altres usuaris.
- Spam: És el correu no desitjat o “escombraries” enviat massivament, amb finalitats publicitàries i que satura les nostres bústies. El més freqüent és el publicitari, normalment un usuari desconegut. Sempre que rebem un correu brossa el més important és no contestar, ja que el faran servir per confirmar que el teu correu és vàlid. Evita escriure la teva adreça de pàgines públiques d’internet i fes servir els filtres antispam que proporcionen els serveis gestors del correu electrònic.
- Hoax: Són “bulos” o notícies falses amb contingut impactant que solen ser distribuïts en cadena pels seus receptors. El més important és no reenviar-los, davant del dubte cerca informació a internet. I si algú t’ho envia, fes-li veure l’error.